Alla inlägg under september 2009

Av anki - 25 september 2009 06:49

Men hon åkte tillbaks till förlossningen vid 3 tiden i natt

Av anki - 24 september 2009 19:47

Vattnet har gått för Kristina så nu väntar vi med spänning på nästa barnbarn......

Av anki - 24 september 2009 09:35

Våra gopojkar skämtar och kallar dem bajskorvar....Tungan ute Måste nog försöka att göra minst hundra för de ska vara till Filips 2-årskalas. Även sonen försökte sig på en beställning för ungdomarna ska va i lillstugan i helgen. Börjar bli kallt åt de små liven nu....


Så i helgen blir det fullt hus för Gustav och Axel ska tillbringa helgen med mormor och morfar + 4 ungdomar då och gubben och jag. Var iväg och nattade grabbarna B igår för Per var på kurs och Maria gick på föräldrarmöte på skolan. Har fixats lite av varje nu några dagar så man känner att man lever. Men kul att baka när man kommer igång. Ska även lägga in lite gurka och så köpte jag rödbetor men tror jag sticker och köper lite mer. När jag ändå är på gFlört


Känner mig på bättre humör idag iaf för tror nog det blev lite för mycket för mig med allt tok som varit ett tag. Sedan att man har en egensinnig moster som svarar i telefonen när det passar henne och inte när det ringer gör inte saken bättre. Men idag skiter jag i att ringa henne... så får hon ringa om hon vill något....

Av anki - 22 september 2009 08:42

Tror att besöket hos moster rev upp en hel massa minnen. Nästan 30 år sedan mamma gick bort tänk att vi systrar har klarat oss utan mamma i så många år. Hon var nämligen yngre än sina syskon...

Men det är säkert jag som har det jobbigt just nu för att världen är så ond....

men det varken kan eller vill jag skriva om här.


En sak som är roligt är iaf att Mikael har förlovat sig med Jeanette det är ett tag sedan . Nämligen den 12 i denna månad men jag har inte  vågat skriva det förrän de skrivit det själv på sina bloggar. Så himla många grattiskramar från oss här hemmaSkrattande


Nu ska jag baka bullar till Filips kalas för det verkar inte bli någon baby för Kristina idag. Kommer den så har Kajsa lovat att ta hand om Filip svårt att ta med degen om det blir bråttom Förvånad


Av anki - 21 september 2009 20:55

Började med samtal från moster Elsa att min andra moster blivit sjuk och lagts in på Hudiksvalls sjukhus. De trodde att hon fått stroke men att det skulle vara en liten en. Men efter många samtal och mycket väntande fick jag äntligen tag i rätt person på sjukhuset. Så jag fick veta att det var inte så allvarligt med Agnes men att hon fick stanna kvar för observation efter som hon verkade så virrig. Idag har jag varit ner och hälsat på henne och de hade konstaterat att hon hade bakterier i urin och lunginflammation

Blir lite jobbigt när de händer något med moster Agnes för hon är änka och har inga barn och hennes enda syster som lever bor i Hofors. Men tack och lov sa har hon sin svåger och hans dotter Margareta som kan hjälpa till mer än vad en annan kan göra som sitter här uppe i norr. Men klart är att nog kommer mina systrar att ge henne ett handtag om det behövs. Men de har ju jobb och familj att sköta.


Men en olycka kommer ju aldrig ensam så Niklas passade på att vurpa med crossen så det blev några (många) oroliga timmar innan vi fick veta att det bara var en bruten handled. Han fick nog en bra smäll i magen så det blev både ultraljud och röntgen innan vi kunde andas ut. Men skönt när de kollar upp allting noga.....


I kväll kom Pirkko på en kvällsfika och igår var Maria och grabbarna B hem och åt middag med oss. Lördageftermiddag efter kalaset för Axel stack vi iväg till Stor Åstjärn och fiskade. Lyckades få ett gäng små öringar "stekpanne bitar " gubben fick en på ca 1kg. I morgon blir det bull bak om inte nya barnbarnet har tittat ut....

Av anki - 18 september 2009 16:15

Blev ingen resa och plocka kantareller för det har regnat här idag. Inte blev det någon bilnyckel för det fattades en siffra och husbilsfirman var stängd Rynkar på näsan


Men igår kom Pirkko och överaskade hade med sig lunch och en blomma  


Så lite tur har iaf jag.....

Imorgon blir det 3-årskalas sedan sticker vi en snabbis och fiskar i några timmar. Bläää för älgjakten jag har lust för lite mer lingon....

Av anki - 17 september 2009 19:01


 Kantareller.(Cantharellus cibarus)Vanlig kantarell Svampskolan
  

 Vanlig Kantarell.(Cantharellus cibarus)
Kantarellen är väl med all rätt en av dom mest eftertraktade svampar vi har.
Nu är ju inte detta så konstigt med tanke på hur ljuvligt den smakar.

Hela svampen kan vara blekt gul, äggul, eller vackert guldgul.
Som unga små telningar är hatten något välvd med inrullad kant.
På äldre exemplar blir hattarna istället grunt trattlika med vågig eller krusig kant.
Bredden på hatten kan bli lite drygt en decimeter.
På undersidan finns rynkade, längsgående, grenade "åsar", som sinsemellan
har förbindelser, och som löper långt ned på foten, som är slät och avsmalnande.
Foten kan bli 3-10cm hög.
Köttet är vitt, men kan ibland anta en gul ton.

Vanlig kantarell växer allmänt i mossig barrskog eller blandskog, särskilt under år
med mycket försommarregn. Den kan växa tillsammans med många olika träd,
varför man kan finna den i olika sorters skogsmarker, ofta längs skogsvägar och stigar.
Den finns till exempel i bokskogar, ekbackar, björkhagar, i kanter av björkkärr,
i mossiga granskogar och på tallhedar.
Själv hittar jag den ofta i svårforcerade, sumpiga, mörka och risiga granplanteringar,
såväl som ute på öppna, luftiga enebackar.
Den finns över hela landet, även om den är mer ovanlig i Norrlands inland.
Den är mykorrhiza-(svamprot-)bildande, och kräver därför att det finns
levande träd i närheten.

Kantarellen passar utmärkt att förvälla och frysa in, däremot blir den gärna lite besk
om man torkar den, vilket inte rekommenderas.
Till skillnad mot dom flesta andra svampar så blir kantarellen mycket sällan larvangripen.

Växtsäsong: Juni-Oktober.

Förväxlingssvamp:
Narrkantarell-Falsk kantarell eller Brandgul kantarell. (Hygrophoropsis aurantiaca).

Denna svamp är till form och färg mycket påminnande om kantarellen.
Hos unga exemplar är hatten fint "filtluden", och hos äldre exemplar är den
kal och blek-gul, gul-orangeröd, äggul. Dess skivor är tunna och tättsittande.
Den är i det närmaste smaklös, men bör undvikas som matsvamp.
Den är ingen riktig kantarell utan en "Kantarelloid" (=kantarelliknande svamp).
Oftast återfinns den på multnande ved, från augusti till oktober.
 

 Blek Kantarell.(Cantharellus pallens) 
  
 Denna kantarell är kraftigare till växtsättet än den vanliga kantarellen.
Den har en mera "knubbig" kropp, och har en tjockare fot än den vanliga kantarellen.
Den kallas också för "sommarkantarell" eller "hasselkantarell".
Dessutom brukar den komma tidigare på året, under regnrika år redan runt midsommar.
Den kan växa vid hassel, ek, bok, lind, och gärna tillsammans med blåsippor eftersom
dom båda vill ha näringsrik jord. Den förekommer i södra Sverige upp till mälarlandskapen.

Som namnet antyder är den blek, ibland vit. I torka och vid tumning blir den orangefläckig.
Den kan bli 15cm hög.
Hattens ovansida är vitaktig till blekgul, ofta med inslag av rosa.
Unga exemplar har något välvd hatt med starkt inrullad kant.
Hos äldre exemplar blir undersidan äggul.
Den köttiga hatten kan bli upp till 15cm bred, men blir dock aldrig så trattformig
som hos vanlig kantarell.

Det finns dom som anser att den bleka kantarellen inte har lika stark smak som den gula,
men personligen anser jag att den är likvärdig med sin högt åtrådda broder.

Växtsäsong: Slutet av Juni - September.

Förväxlingssvamp:
Tja,,, den vanliga kantarellen så klart!
Men ovanifrån så kan man lätt förväxla den med blek taggsvamp.
Nu är ju detta inget problem eftersom den också är ätlig, för att inte säga läcker!
Blek Taggsvamp har till skillnad från kantarellen (som framgår av namnet) taggar på
undersidan av hatten istället för kantarellens karakteristiska åsar.
 

 Egna betraktelser:
Som dom flesta andra så anser jag att Kantarellen skall avnjutas "å naturell",,,
Det vill säga, smörstekt med en aningens, aningens salt.
Idealet är ju att steka den i "extrasaltat" smör,,,
Enklare och smarrigare än så kan det ju inte bli !

Men den är ju även formidabel att använda till stuvningar, såser, grytor mm.
En favoritvariant är ju att steka ett par baconskivor, lägg dom på en bit franskbröd,
gör en kantarellstuvning, och klicka den över baconet, applicera sedan rikligt med
lagrad västerbotten, cheddar, prästost eller svecia på toppen.
Gratinera sedan i ugnen och bara NJUUUUT!!!
 



InnehållSkogsmulleSvamparOdlarmödorEkologiÄta FlugsvampSmaskiga receptCharlies Sajberhem

Knep och Knåpyrajt:

Sir Charles Production.Inc
Kontakta webmaster 
Kontakta Webmaster 
Skriv några rader i gästboken
Skriv ett par rader i Gästboken
Du är besökare nr:
Site Meter

sedan starten 2001

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22
23
24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards